logo
Träporten i Borgsjö AB
Paul Gielen &
Margriet Neefjes

Borgsjöbyn 139
841 97 Erikslund
Zweden
tel. (0046) 690-200 22
info@traporten.se
Welkom
Uitstapjes
Onderweg
Prijzen
U vindt ons
Restaurant
Nederlands Svenska English
Voor meer info over het dagmenu & activiteiten:
Koop uw camping kaart hier:
Hjärtligt välkommen till
TRÄPORTEN
I BORGSJÖ
Camping - Stugor - Rum - Restaurang - Konferens

Uitstapjes

Träporten is door zijn zeer centrale ligging een uitstekend uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Er is werkelijk voor elk wat wils.Wil je actief zijn, genieten van de natuur, kunst bekijken, leren over de plaatselijke geschiedenis of een bezoek brengen aan een interessante stad of een shopping paradijs? Binnen een uur rijden van Träporten is dit allemaal mogelijk.

Hierna volgt onder de kopjes actief, natuur, interessant en steden een korte beschrijving van de belangrijkste uitstapjes. Omwille van de ruimte is de beschrijving summier gehouden. Maar meer informatie vind je ook bij wat eigenlijk het eerste uitstapje moet zijn van iedereen die Träporten bezoekt: het Naturum.
Het Naturum is het toeristenbureau van de gemeente Ånge. Het is gevestigd in hetzelfde gebouw als Träporten, je loopt er vanaf het restaurant zo in. Wie bij een toeristenbureau denkt aan een uitdeelpunt van folders heeft het erg mis. Het Naturum herbergt ook een klein, gratis toegankelijk, museum met een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van en de natuur rondom Ånge en wisselende expositie van het werk van een plaatselijke kunstenaar.
Natuurlijk kunnen de medewerksters van het Naturum je ook helpen aan gedegen advies over de toeristische mogelijkheden in de omgeving.

Actief

 • Zwemmen
  De badplaats van de camping heeft een heerlijk zandstrand, een waterglijbaan en een steiger om het Borgsjö meer in te springen. Samen met de aangename watertemperatuur staat dit borg voor veel waterplezier.
  Ook buiten de camping zijn er in de omgeving talloze meren met badplaatsen waar je een heerlijk verfrissende duik kunt nemen.

 • Sauna
  De camping heeft de beschikking over een houtgestookte sauna. De sauna is aan het water gelegen. Je kunt de sauna bij de receptie reserveren

 • Mid Adventure
  In Torpshammer zit Mid Adventure een activiteitencentrum waar je je kunt uitleven met onder andere paintball en survival activiteiten. Voor meer over Mid Adventure kijk je op deze website.

 • Golf
  Hussborgs Herrgård in Ljungaverk is een bijzonder mooi landhuis. Golfers kunnen er gebruik maken van de uitstekend onderhouden en uitdagende 18 holes golfbaan. Meer informatie vind je op hun website.

 • Vissen
  Vissen hebben in het Borgsjö meer een goed leven, er wordt weinig gevist. Diegene die er vissen zijn er uitermate enthousiast over, maar blijkbaar willen ze het voor zichzelf houden. Om dit geheim te ontdekken heb je een visvergunning nodig. (Niet voor het vissen vanaf de camping) Meer over hengel- en jachtmogelijkheden vind je op deze website.

 • Fietsen
  Etappe 10 van de Sverigeleden, het 9.500 Km lange fietsroute- netwerk dwars door Zweden, loopt vlak achter de camping langs. Meer informatie over de Sverigeleden vindt je op deze website.
  Voor de wat minder ambitieuze fietser zijn tochtjes over rustige geasfalteerde wegen naar Ånge, Fränsta of Ljungaverk. Zelfs over de snelweg kan (en mag!) je hier rustig fietsen.
  Voor Mountainbikers zijn de mogelijkheden om van de gebaande paden af te wijken legio

 • Wintersport
  Op de Getberget is een alpine piste met twee sleepliften. De berg is niet bijzonder hoog, maar het verloop van de piste is zodanig dat de Zweedse skitop er zo enthousiast over is dat er plannen zijn om naast de huidige piste en indoor skibaan te bouwen.
  Langlaufen over een uitgezette loipe kan vlakbij Träporten in Erikslund. De mogelijkheden om een eigen spoortje te trekken in de bossen zijn legio.
  Schaatsen kan natuurlijk ook. Ånge is de geboorteplaats van Samual Påhlson, de levende ijshockey legende, die in 2007 met zijn team Anaheim Mighty Ducks de Stanley cup veroverde.

 • Wandelen
  De bossen rondom Borgsjö zijn uitgebreid en bieden zeer veel mogelijkheden om te wandelen.
  Twee doorlopende wandelroutes, de Mitt-Norden Leden en de Pelgrimsleden lopen vlak langs Träporten. Een rondwandeling kan je maken op de berg Rankleven en niet te vergeten de Borgsjö Runt. Eind juni of begin juli wordt deze wandeling van 20 Km rond het meer als evenment georganiseerd (website). De start en finish zijn vlak bij Träporten. De route is echter permanent gemarkeerd en niets weerhoud je ervan om op een ander moment deze te lopen en te genieten van de prachtige natuur.

Natuur

 • Wolven
  In het bos daar zijn de wolven. Daar merk je waarschijnlijk niets van tenzij je het bos ingaat met iemand als Tryggve Hedtjarn. Met zijn bedrijf ´Rovdjurs-Eko´ organiseert hij diverse activiteiten waarbij je meer te weten kan komen over deze wilde honden. Hij biedt onder andere een lezing met diashow, een dagexcursie, een spoorzoekexpeditie en een avond tussen de huilende wolven. Hij kan je zelfs meenemen om in het territorium van de wolven te overnachten. De arrangementen dienen vooraf geboekt te worden, op Träporten kunnen we je daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie (in het Zweeds) kun je terecht op zijn website.

 • Wandelen
  Zoals onder het kopje actief al is beschreven zijn er meerdere wandelroutes uitgezet. Vooral de Borgsjö Runt is een ideale route om van de natuur te genieten.

 • Jämtgavln
  Op iets meer dan 15 km van Träporten ligt Jämtgavln. Een bijzonder natuurgebied. Maar om iets bijzonders mee te maken hoef je niet eens zover. In de zomer van 2007 heeft een Nederlandse familie op de weg richting Jämtgavln, een beer gefotografeerd die, op nog geen 5 km van Borgsjö, over de weg liep. Voor de krant Sundsvalls Tidningen was dit voorpagina nieuws, de kopie van dit artikel vind je hier.

 • Flataklocken
  De Flataklocken is één van de hoogste bergen in de omgeving. Boven op deze berg staat ook nog eens een hoge uitzichttoren waarvanaf je een zeer mooi uitzicht kan hebben over de schier oneindige bossen.

 • Rankleven
  Rankleven is een opvallende berg met een mooie wandeling. Het makkelijkste is om de route tegen de klok in te lopen. Je begint dan met een stijle klim, maar als je met de klok meeloopt is dat een lastige afdaling.

 • Getberget
  Getberget is 's winters een skigebied, maar in de zomer is het uitzicht vanaf de top een aanrader.

Interessant

 • Mittpunkt
  Toevallig is bovenop de berg Flataklocken het geografische middelpunt van Zweden. De kleine metalen piramide waarmee dit aangegeven wordt, stelt niet zoveel voor, maar voor het uitzicht is dit zeker een aanrader om hier een bezoek aan te brengen.

 • St. Olavs källa
  Koning Olav II was de eerste Noorse koning die zich tot het christendom bekeerde. Toen hij in 1030 langs Borgsjöbyn kwam op zijn veldtocht om de troon te heroveren had hij een probleem. Er was geen water voor hem en zijn gevolg. Maar toen de nood het hoogst was, sloeg hij met zijn staf op de grond en onstond er op die plek een bron, waaruit zijn gevolg en hij konden drinken. Het probleem was nog niet helemaal opgelost want om voor ons onduidelijke redenen konden de paarden niet uit deze bron drinken. De koning ging op een steen zitten om dit probleem te overdenken. Toen hij opstond was er een tweede wonder geschied, daar waar hij gezeten had was een deuk in de steen ontstaan waaruit de paarden konden drinken. Voor Olav liep het verhaal verder niet zo goed af, de veldtocht eindigde met de slag bij Stiklestad waarin hij verslagen werd en sneuvelde. Onder andere door de wonderen bij Borgsjöbyn werd hij in 1164 heilig verklaart.
  Op ongeveer 2 km van Träporten vindt u deze historische plaats en je je dorst kunt lessen met het frisse water uit de bron.
  Meer over de St.Olofs källa vind je op deze website.

 • Borgsjö Kyrka
  Borgsjöbyn heeft een fraaie rococo kerk, die tussen 1766 en 1771 gebouwd is op de plaats waar eerder de kleine middeleeuwse kerk stond. In het goed geconserveerde interieur vind je diverse voorwerpen uit de oude kerk. Voor de kerk staat de statige, in 1782 gebouwde klokketoren. Deze staat bekend als de koning van de houten torens in het noorden.

 • Vikbron
  Vikbron is een volledig houten brug die gebouwd is in 1887/1888. De brug is 133 meter lang. Er zijn in Zweden twee andere bruggen van hout die welliswaar langer zijn, maar die zijn niet geheel van hout. Daarom wordt Vikbron ook aangeduid als de langste houten brug van Zweden.

 • Boda Borg
  Over heel Zweden verspreid is er een keten van zich avonturenhuis noemende doe-musea. Het is een huis waarin je groepsgewijs diverse problemen moet oplossen om steeds toegang te krijgen tot de volgende kamer. Het biedt een combinatie van doen en denken (dus taal is geen hinder), een uitje waarbij iedereen het naar zijn zin heeft. Meest optimaal is om in groepjes van 3 samen te werken. Er zijn in Zweden inmidddels 9 van deze avonturenhuizen, maar het leukste is natuurlijk om het origineel/de eerste te bezoeken in Torpshammer. Meer over Boda Borg vind je op hun website.

 • Slöjd Museum
  Een paar honderd meter van Träporten is een klein museum voor houtsnijwerk gevestigd. Het toeristenbureau heeft een stuk uit de collectie tentoongesteld in de Naturum.

 • Borgsjö Hembydsgård
  In Borgsjö Hembydsgård vindt je een twintigtal gebouwen uit het begin van de 19e eeuw. Deze gebouwen en materialen geven een beeld van hoe mensen leefden en werkten in deze periode.

 • Sockenmagasinet
  In de winter kan het hier koud zijn, maar de naam Sockenmagasinet heeft niets met koude voeten te maken. Socken is het Zweedse woord voor kerkgemeenschap. Dit magazijn werd in het verleden gebruikt als gemeenschappelijke opslagplaats voor de leden van de Borgsjö Kyrka.Voornamelijk werd er graan opgeslagen.
  In het Sockenmagasinet worden lokale handwerkprodukten verkocht.

 • Ånge Zoologiska Museum
  Een museum met een verzameling van meer dan duizend opgezette dieren. Naast de dieren die hier in de omgeving voorkomen omvat deze verzameling ook dieren vanover de gehele wereld. Onder de 1100 opgezette vogels bevinden zich onderandere een struisvogel en verschillende adelaars. Verder beschikt het museum ook over een grote verzameling jachttrofeeën zoals geweien en dierenkoppen. Bezoek dient vooraf aangemeld te worden. Neem hiervoor kontakt op met het toeristenbureau of met ons. Het museum heeft zijn eigen website.

Steden

 • Ånge
  Wat Utrecht is voor Nederland, was Ånge voor Zweden: Een groot spoorwegknooppunt. De opkomst van de auto heeft de Zweedse spoorwegen geen goed gedaan, maar Ånge heeft nog steeds een omvangrijk spoorwegemplacement. Naast het Ånge Zoologiska Museum zijn er weinig bezienswaardigheden. Wel beschikt deze stad over twee goed gesorteerde supermarkten, een Konsum op het centrale plein en een ICA aan de rand van de stad.

 • Östersund
  De mythe wil dat in het Stensjon meer een monster leeft, zeg maar een broertje van dat van Loch Ness. Wandelen door het park langs de oever is hierdoor toch iets bijzonders. Verder is Östersund een weinig spectaculaire stad met lange rechte straten en veel nieuwbouw. Wel bijzonder is Jamtli Land het grote openlucht museum.

 • Sundsvall
  Een oude havenstad, met een groot aantal prachtige gebouwen en een goed geoutilleerd centrum. Naast slenteren door het centrum, moet je zeker even uitrusten op het stadhuisplein om van de bijzondere gebouwen te genieten. Opvallend aan deze gebouwen is dat ze van baksteen zijn en niet, zoals in het noorden gebruikelijk, van hout. De oorzaak hiervan is een fatale brand die in 1888 een groot deel van de stad in de as legde. Om een dergelijke catastrofe in de toekomst te voorkomen heeft men toen bepaald dat bij de herbouw alleen in steen mocht worden gebouwd.
  De meesten lukt het niet, maar sommige bezoekers verlaten Sundsvall rijker dan ze gekomen zijn, na een succesvol bezoek aan het casino.

 • Birsta City
  Aan de noordkant van Sundsval ligt Birsta City. Dit is geen stad, maar wel een shopping paradijs waarin bijna alle Zweedse winkelketens een vestiging hebben. Een aantal hele grote zoals IKEA en Media Markt met een eigen pand en daarnaast is er een mall waarin zaken als H&M, Intersport etc. zijn gevestigd.

Extra

 • Naturstig
  De Naturstig is een korte wandeling die begint op de parkeerplaats aan de westzijde van het restaurant. De officiële folder van de Naturstig en de aanduiding op de borden zijn nu alleen nog in het Zweeds. Om je een indruk te geven van de toelichting bij de Naturstig hebben wij die voor je in het Nederlands vertaald.Wilt u niet via dezelfde weg teruglopen, steek dan de E14 over en neem de zogehete Kulturstig terug naar de camping. In plaats van de weg langs het sockenmagasinet en de Borgsjökyrka direct te volgen kunt u op die weg eerst nog even links afslaan om naar de Borgsjöhembygsgård te gaan. Ook kunt u vanaf dit punt makkelijk naar de St. olavs källa wandelen.

 

Een winterse zonsondergang
Het Toeristenbureau van Ånge: Naturum
De badplaats
Vissen in de Ljungan
De skipiste van Getberget
Träporten is ook open in de winter

Omgeving van de Borgsjö Runt
Bekijk de beren bij de Naturum/Träporten
Of in het wild
Zwedens geografische middelpunt
De St. Olofsbron
De kerk van Borgsjö

De Vikbron, Zwedens oudste houten brug

Mandels zelfportret in het Slöjd Museum

Een kerstman spelend in de sneeuw

Het Sockenmagasinet in Borgsjö

Wilde dieren in het Ånge Zoologiska Museum

De biblitheek in het Centralhuset in Ånge
Het meer van Östersund

Twee van de vele draken in Sundsvall
Het shopping paradijs van Birsta
Het begin van de Naturstig